نسل زد (نسل دیجیتال) به متولدین بین سالهای 1996 میلادی تا 2010 میلادی یا ۱۳۷۶ تا ۱۳89 گفته میشود. سن و سال این نسل بهحدی رسیده است که کمکم دارد جای خود را در سازمانها و بازار کار باز میکند. طبق نظرسنجی گالوپ در سال 2022، پنجاه و چهار درصد از کارمندان این نسل دوست دارند به صورت هیبریدی و یا به عنوان فریلنسر کار کنند.
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد تا پنج سال آینده، حدود یکچهارم کارمندان هر سازمان را نسل زد تشکیل میدهد بررسی ویژگیهای این نسل و تأثیر آن بر فرهنگ سازمانی، در راستای جذب و حفظ نیروهای ماهر و متعهد در سازمانها، اهمیت ویژهای دارد.
ویژگیهای نسل زد برای سازمانها چه اهمیتی دارد؟
بهنظر میرسد نسل زد در مقایسه با نسلهای پیش از خود، بیشتر تمایل دارد که شخصیسازی در محیط کارش انجام شود. این نسل سرشار از جاهطلبی است و نیاز دارد که صدای او شنیده شود. بنابراین، سازمانها باید در نظر داشته باشند که جذب، حفط و استخدام نسل زد به ذهنیتی امروزی نیاز دارد.
با توجه به اینکه اکثر مدیران سازمانها در ایران، طبیعتاً متعلق به نسلهای قبل هستند، باید از این تفاوتها آگاه باشند و مهارتهای خود را تقویت کنند تا اگر شکاف بیننسلی بین مدیران و کارمندان پیش بیاید، بتوانند آن را مدیریت کنند.
برای جذب استعدادهای نسل z، کارفرمایان باید آمادگی لازم برای پذیرش تغییرات را داشته باشند. آنها میتوانند با توسعه برنامههای آموزشی هم اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند و هم از حضور کارشناسان امور سازمانی و منابع انسانی در کنار خود بهرهمند شوند تا راحت و سریع بتوانند چنین چالشهایی را حل و فصل کنند یا آنها را بهطور آگاهانه مدیریت کنند.
تیم سازی قوی و رهبری، با تمرکز واقعی و ملموس بر عدالت رعایت موارد زیر میتواند فضای کاری بهتری برای پذیرش نسل زد در سازمان فراهم کند:
- مدیران سازمانها میتوانند با ایجاد برنامههای کارآموزی، افراد باهوش و بااستعداد را جذب کنند و سپس آنها را تعلیم دهند و در مسیر شغلی درست هدایت کنند.
- سازمانها میتوانند مانند پلی بین صنعت و دانشگاه نقش خود را ایفا کنند. بهعبارت دیگر، سازمانها میتوانند از طریق برقراری ارتباط با نهادهای دانشگاهی، افراد مستعد را شناسایی کنند و فرصت کارآموزی و همکاری را برایشان فراهم آورند.
- سازمانها میتوانند قالبهای کاری متعدد و متنوع ایجاد کنند و فرصت اظهار نظر و تجربههای جدید را برای کارمندان نسل زد فراهم نمایند.
- سازمانها میتوانند فضایی مسالمتآمیز فراهم کنند که در آن، نسلهای پیشین در کنار نسل زد فعالیت کنند و نقش راهنما و مشاور را برای نسل جدید داشته باشند و تجربههای ارزشمند خود را در اختیار آنها قرار دهند.
- مدیران سازمانها همچنین میتوانند با ارتقای برند کارفرمایی خود، محیط کاری معتبر و جذاب برای نسل زد فراهم کنند.
نسل زد از منظر روانشناختی و جامعهشناختی چه ویژگیهایی دارد؟
مهمترین ویژگیهای نسل زد از منظر روانشناختی را در ادامه معرفی میکنیم و به تأثیر این ویژگیها بر عملکرد شغلی این نسل و حضور آنها در سازمان را بیان میکنیم:
- ریسکپذیری: نسل زد معمولاً ریسکپذیرتر از نسلهای قبلی است. این رویکرد باعث میشود که نسل زد با روی باز از خلاقیت و نوآوری در محیط کار استقبال کند. این روحیه ی ریسکپذیری به مرور میتواند بر فرهنگ سازمانی اثر بگذارد و ریسکپذیری را در بین تمام کارمندان سازمان تقویت کند.
- تمایل به تغییر شغل: نسل زد اغلب تمایل زیادی به تغییر شغل خود دارد. تأثیر این موضوع بر فرهنگ سازمانی بیش از هر چیز از این منظر اهمیت دارد که حفظ و نگهداشت نسل زد در سازمان دشوار میشود. اگر حضور نسل زد بهنوعی سرمایه انسانی باشد، مدیران میتوانند رفتاری منعطف در پیش بگیرند، با نسل زد مدارا کنند و فرصتهای پیشرفت شغلی را در سازمان فراهم کنند تا شاید نسل زد بهجای تغییر شغل یا ترک سازمان، همکاری با سازمان شما را ترجیح بدهد.
- تمایل به کار گروهی: نسل زد به کار گروهی و تیمی بسیار اهمیت میدهد. این ویژگی میتواند نقش مهمی در ایجاد فرهنگ سازمانی داشته باشد. علاوه بر این، میتواند به تقویت همکاری و ایجاد ارتباطات سازنده در سازمان کمک کند.
- تمایل به خلاقیت و نوآوری: این نسل عاشق خلاقیت و نوآوری است. این ویژگی میتواند به توسعه سازمانی و بهبود فرآیندها کمک کند. مدیران سازمانها هم باید نظرات نسل زد را بپذیرند، به آنها اعتماد کنند و محیط و فرصت فعالیتهای نوآورانه و خلاقانه را فراهم کنند.
- تمایل به گفتوگو و ابراز احساسات و اظهار نظر: نسل زد به گفتوگو علاقه دارد. آنها بهراحتی میتوانند نظرات و احساسات خود را ابراز کنند. این رفتار صادقانه، روحیه شجاعت را نیز در آنها تقویت میکند و تأثیرات مثبتی بر فرهنگ سازمانی میگذارد.
نسل زد چگونه میتواند بر فرهنگ سازمانی تأثیر بگذارد؟
تاثیر نسلزد بر فرهنگ سازمانی را میتوان با توجه به ویژگیهای این نسل از چند منظر بررسی کرد:
- تغییر در ارزشها و اولویتها: نسلزد دیدگاههای منحصر به فردی دربارهی مسائل مختلف دارد. این تفاوتها میتواند تأثیر خود را در ارزشها و اولویتهای سازمانی نشان دهد. به عنوان نمونه، نسلزد معمولاً بیشتر از نسل قبل به تعادل بین کار و زندگی، تنوع فرهنگی و فناوری اهمیت میدهد.
- رویکردهای کاری متفاوت: نسلزد که نام دیگر آن نسل دیجیتال است، با زندگی در دنیای اینترنت و فناوریهای دیجیتال چشم باز کرده و در این زمینه تجربه دارد. همین موضوع باعث میشود که آنها ترجیحهای مختلفی درباره محیط کاری، ساعات کاری، نوع همکاری، رهبری و توسعه حرفهای داشته باشند
- استفاده از فناوری: نسلزد با تسلط بر فناوریها، میتواند تغییراتی در روشهای کاری و ارتباطات سازمانی ایجاد کند. بهعبارت دیگر، حضور نسل زد شبکههای اجتماعی، استفاده از ابزارهای مجازی، ارتباطات آنلاین و تجربه کاربری بهتر از نسلهای قبل است و سازمانها میتوانند از این ویژگی بهنفع خود بهره ببرند.
- تنوع فرهنگی: نسلزد تنوع فرهنگی را ارزشی مهم میداند. این موضوع میتواند تأثیر بسزایی در فرهنگ سازمانی داشته باشد و به ایجاد محیطی با تعاملات متنوع و احترام به تفاوتها کمک کند.
نگاهی آماری به نسل زد
در این قسمت، میخواهیم ببینیم که منابع معتبر دنیا، از نظر آمری درباره نسل زد چه میگویند. این اعداد و ارقام هم جذاب است و هم راهگشا است. زیرا به سازمانها دید وسیعتری میبخشد و به مدیران کمک میکند که تصمیمات درست و کارآمدتری اتخاذ کنند. مثلاً شاید برایتان جالب باشد که بدانید بنا بر اعلام فروم اقتصاد جهانی، نسل زد ۲۷ درصد از جمعیت را به خود اختصاص داده است.
یکی از نکات جالب دیگری که بیتردید بر رفتار نسل زد در محل کار و انتظارات او از آزادی عمل در سازمان بیتأثیر نخواهد بود، این است که ۹۸ درصد از جمعیت نسل زد گوشی هوشمند از آنِ خود دارند و ۷۲ درصد از آنها تمایل دارند که در انِ واحد از دو گوشی هوشمند استفاده کنند. بنا به گزارش منابع معتبر، نسل زد بهطور کلی روحیه کارآفرینی دارند و بنا بر نتایج بهدستآمده از یک نظرسنجی حدود ۴۱ درصد از آنها قصد دارند در آینده کسب و کار خود را راه بیندازند.
از نظر حضور در فضای دیجیتال، نسل زد حدوداً ده ساعت از شبانهروز را در شبکههای اجتماعی فعالیت میکند و حضور مؤثر در فضای دیجیتال را بری کسبکارها بسیار کارآمد و ضروری میداند. بنا بر تحقیقات انجامشده تعادل بین کار و زندگی برای ۸۱ درصد از نسل زد در اولویت است و در هنگام درخواست همکاری و استخدام به این نکته اشاره میکنند که ترجیح میدهند ساعات کاری منعطف داشته باشند.
سخن پایانی
نسل زد اولین نسلی است که از وقتی چشم باز کرده، با تمام دشواریهای موجود، به اینترنت دسترسی داشته است. بهعبارت دیگر، اغراق نکردهایم اگر بگوییم که مهمترین تفاوت نسل زد با نسل قبل همین توسعه و دسترسی به اینترنت بوده است. برای برقراری ارتباط با نسل زد و بهرهمندی از حضور آنها در سازمان، بهتر است با نسل زد تعامل و گفتوگو داشته باشیم، به آنها اعتماد کنیم و فرصت و فضای بروز خلاقیت را برای آنها فراهم کنیم.
اگر به ویژگیهای نسل زد اهمیت بدهیم، آنها هم به همکاری با سازمان ادامه میدهند و برای توسعه فرهنگ سازمانی ما از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند. برای تعامل بهتر با کارکنان نسل زد در سازمان به راهنمایی و مشاوره نیاز دارید؟ کافی است با موسسه جامعهنگاران برنا در تماس باشید.
منبع
culturemonkey
بدون دیدگاه